Watt4Ever werkt samen met Febelauto om de levensduur van hoogspanningsbatterijen van bussen en vrachtwagens te verlengen.

Published on the 15 december 2023

Watt4Ever bundelt haar krachten met Febelauto om nieuw leven te blazen in afgedankte hoogspanningsbatterijen van bussen en vrachtwagens. De samenwerking werd benadrukt tijdens het ‘Circular Electric Truck & Bus’ evenement georganiseerd door Febelauto op 11 december bij Watt4Ever in Beringen.

 

Het evenement had tot doel importeurs en Original Equipment Manufacturers (OEM’s) bewust te maken van een veilige en milieuvriendelijke recycling van batterijen voor elektrische en hybride voertuigen, als reactie op de nieuwe Europese batterijregelgeving die vanaf 18 februari 2024 van kracht wordt.

Febelauto, de Belgische beheersorganisatie voor de recyclage van afgedankte voertuigen en  HEV-batterijen, breidt met de vrachtwagens en bussen haar inspanningen verder uit en bekijkt de unieke uitdagingen die komen kijken bij het recycleren van dergelijke omvangrijke hoogspanningsbatterijen. Deze voornamelijk lithium-ion batterijen, hebben een complexe chemische samenstelling en werken op hoge elektrische spanningen, waardoor strikte veiligheidsprocedures nodig zijn bij inzameling, bewerking en recyclage.

De nieuw Europese “Batterijregelgeving speelt een cruciale rol in de energietransitie door de volledige levenscyclus van batterijen voor elektrische voertuigen aan te pakken. De regelgeving legt de nadruk op het verhogen van het recyclingspercentage, introduceert beperkingen op het gebruik van gevaarlijke materialen en schrijft voor dat batterijen moeten bestaan uit een bepaald percentage gerecycled materiaal.

Het engagement van Febelauto reikt echter verder dan alleen recycling. Ze ondersteunt ook toepassingen waarbij afgedankte HEV-batterijen een tweede leven kunnen krijgen. Samen met Watt4Ever benadrukte de organisatie op het ‘Circular Electric Truck & Bus’ evenement de ecologische en economische voordelen van batterijen die na zeven jaar in bussen en vrachtwagens gemakkelijk nog eens tien jaar dienst kunnen doen in duurzame energieopslagsystemen.

Het succes van het ‘Circular Electric Truck & Bus’ evenement werd onderstreept door de aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en waarnemend burgemeester van Beringen Jean Vanhees. Aimilios Orfanos van Watt4Ever verzorgde een boeiende rondleiding en demonstratie over hoe batterijen van elektrische voertuigen een tweede leven kunnen krijgen als duurzaam energieopslagsysteem.

Tijdens het evenement ondertekenden importeurs en OEM’s van bus- en vrachtwagenmerken enthousiast het manifest van Febelauto voor een veilige en milieuvriendelijke recycling van hun elektrische en hybride voertuigen.

Watt4Ever kijkt ernaar uit om haar steentje bij te dragen aan de circulaire economie door deze afgedankte batterijen een nieuw leven te geven en milieubewuste bedrijven groene, duurzame en innovatieve oplossingen te bieden voor energie-optimalisatie en -opslag. Dit sluit naadloos aan bij de focus van de nieuwe Europese regelgeving om afhankelijkheid van energie en kritieke grondstoffen te verminderen.

Reportage TV-Limburg