Watt4Ever: nieuwe circulaire oplossing voor afgedankte batterijen van elektrische wagens

Published on the 13 juli 2020

Watt4Ever opgericht op 22 juni 2020 is een nieuw 100% Belgisch bedrijf met een duurzame oplossing voor batterijen uit hybride en elektrische voertuigen. Vandaag wordt het bedrijf officieel ingehuldigd door Lydia Peeters, Vlaams minister van mobiliteit.

Watt4ever vormt batterijen van de e-mobiliteit om tot hoogwaardige, industriële, groene energieopslagsystemen.

Ons doel? Van Watt4Ever de Belgische én Europese voorkeurspartner maken voor afgedankte EV-batterijen van e-mobiliteit.

Na een schuchtere start komt de elektrische en hybride revolutie in België de laatste jaren eindelijk op gang. Daardoor zijn ook steeds meer industriële batterijen in omloop. Met Watt4ever willen we die stijging verder opvangen door EV-batterijen een tweede leven geven.

Circulaire economie naar hoger niveau tillen

Watt4Ever is een initiatief van 5 bedrijven die samen de volledige en geïntegreerde waardeketen vertegenwoordigen.

Met dit partnerschap willen we zoveel mogelijk spelers inspireren om een versnelling hoger te schakelen op het vlak van circulaire economie. Dat doen we door materialen maximaal te recupereren als grondstoffen en duurzame energieoplossingen op de markt te brengen. Dankzij deze samenwerking helpen we bovendien de ecologische voetafdruk van elektrische voertuigen te verkleinen.

We mikken vooral op bedrijven en organisaties die energieopslagsystemen kunnen gebruiken voor hun kantoorgebouwen, supermarkten, magazijnen, …

Een mooi voorbeeld bij Delhaize

‘Met het oog op de huidige milieu-uitdagingen heeft Delhaize van duurzame innovatie één van haar topprioriteiten gemaakt’, zegt Tom Vandenberghe, energy manager bij Delhaize Belgium. ‘Duurzaamheid was altijd al een kernwaarde van Delhaize. Maar nu wil Delhaize een tandje bijsteken met een primeur: het hergebruiken van batterijen van elektrische auto’s als reservestroomvoorziening voor de winkel bij stroomuitval. Hiertoe werkt Delhaize samen met Watt4Ever, die de batterijen ombouwen tot duurzame stroomopslagsystemen voor onze winkels.’

Intelligent recycleren is de toekomst

Het recycleren van EV-batterijen vraagt een heel specifieke aanpak. Alles begint bij de diagnose en sortering. Nadien volgt de demontage en ontmanteling van de batterij. Alleen deskundigen met aangepaste gereedschappen, veiligheidshandschoenen, een goede opleiding en de nodige knowhow mogen in beveiligde omstandigheden zo’n batterijen ontmantelen. “Door de hoogspanning in elektrische en hybride voertuigen zijn daar extra risico’s aan verbonden. Vandaar dat Watt4ever de meest verregaande veiligheidsmaatregelen respecteert,” legt Catherine Lenaerts uit.

 

Na de ontmanteling krijgen de batterijen en hun modules een tweede leven. De batterijmodules ondergaan strenge testprocedures. Batterijen die niet kunnen of mogen worden hergebruikt, gaan naar recyclage om zo alle grondstoffen te recupereren en geen waardevolle materialen te verliezen.

 

<quote_uitgelicht >

“Ongeveer 20% van de batterijpacks krijgt vandaag een nieuwe bestemming, 80% gaat naar recyclage. Het is onze ambitie om veel meer batterijen een tweede leven te geven als energieopslagsysteem. En als dat niet mogelijk is, gaat de batterij naar recyclage en hierbij slagen we erin om alle kostbare grondstoffen terug te winnen.” – Catherine Lenaerts, CEO Watt4ever.

 

 

 

 

 

Ontmoet onze partners

Febelauto

De vzw Febelauto werd in 1999 opgericht door verschillende beroepsfederaties die actief zijn in de autosector. Als beheerorganisme voor afgedankte voertuigen in België, stimuleert en coördineert Febelauto de inzameling, verwerking en recyclage van autowrakken. Dat doet het onder meer door de milieuvriendelijke verwerking van wrakken door erkende verwerkingscentra en shredderinstallaties nauwgezet op te volgen.

Sinds 2015 werkt Febelauto ook duurzame oplossingen uit voor de batterijen van elektrische en hybride voertuigen. Hierbij streeft Febelauto naar een maximale levensduur voor deze batterijen via secondlife-oplossingen, en in een laatste fase naar een efficiënte en maximale recyclage van de zeldzame en kostbare materialen waaruit deze batterijen zijn samengesteld.

 

Out Of Use

Out of Use is gespecialiseerd in de fijnmazige ophaling, het hergebruik en de recycling van elektrische en elektronische apparaten (EEA). Meer in het bijzonder recycleert Out of Use vooral ICT-materiaal zoals computers, laptops en servers.

In opdracht van Febelauto haalt Out of Use veilige en niet-veilige afgedankte batterijen op bij de garages van de 44 automerken die bij Febelauto zijn aangesloten. De elektrische batterijen worden opgehaald en tijdelijk gestockeerd in speciale containers, gevuld met brandwerend materiaal. Na de stockage worden de batterijen gesorteerd om zoveel mogelijk te kunnen hergebruiken. Ongeveer 20% van het aangeboden volume komt in aanmerking voor hergebruik. Van 100% e-waste wordt maar liefst 89,96% terug gerecycled tot secundaire grondstoffen.

Zowel de logistieke ervaring met e-batterijen en de expertise in het hergebruik en recycling van elektrische apparaten, maken van Out of Use een ideale partner voor.

 

ReVolta

 De start-up ReVolta is niet alleen gespecialiseerd in energieopslag voor gebouwen in de tertiaire sector en residenties, maar ook in diensten voor het optimaal batterijbeheer in de energiemarkten. Hun aanbod is gebaseerd op het hergebruik van batterijen van elektrische wagens. Hierdoor zijn de aangeboden oplossingen niet alleen ecologisch, maar ook financieel duurzaam.

Het bedrijf is een sterke start-up die twee kernwaarden uitdraagt: de wil om zijn maatschappelijke omgeving sterk te beïnvloeden en de empowerment van zijn klanten om actoren te worden van hun eigen energiegebruik.

 

Eco Lithium

Eco Lithium bouwt circulaire accu’s en complete energieopslagsystemen voor campers, boten, schepen … De accu’s worden gemaakt van lithium accucellen afkomstig uit onder meer elektrische wagens. De auto’s werden ofwel afgeschreven door schade of de accu’s werden vervangen omwille van defecten.

Waar de accu’s voorheen vernietigd werden, worden ze dus nu nog vele jaren gebruikt. Ze zijn bovendien minder milieubelastend en kunnen na 10 à 20 jaar zelfs op grondstofniveau gerecycled worden.

 

Shence Management

Shence Management is een adviesbureau voor bedrijfsbeheer met specifieke expertise in circulaire economie. De ervaring van het bureau in de upscaling van productieprocessen en het toepassen van circulaire economie in bedrijfsprocessen maakt van Shence Management een onmisbare vijfde partner.

 

 

Meer informatie

Catherine Lenaerts, CEO and Co-founder, B.V. Watt4ever S.R.L.,

Woluwedal 46 Blvd de la Woluwe, B-1200 Brussels

+32495771206 c.lenaerts@watt4ever.be