Battery Systems: Watt4Ever werkt samen met KU Leuven, Kulak en Agoria voor innovatief opleidingsprogramma.

Published on the 2 januari 2024

De dag van vandaag is het van het grootste belang om op de hoogte te blijven van cruciale technologische ontwikkelingen. De batterijsector vormt hierop geen uitzondering. Ze spelen een cruciale rol in de overgang naar een duurzame en energie-efficiënte toekomst.

Daarom besloot Watt4Ever om mee in te stappen in het opleidingsprogramma Battery Systems. Het programma onderscheidt zich als een uniek initiatief in Vlaanderen en toont de naadloze samenwerking tussen de academische wereld en de industrie om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar expertise in batterijtechnologieën.

Het programma werd ontwikkeld door het Postuniversitair Centrum KU Leuven in samenwerking met Kulak en Agoria en legt specifiek de nadruk op batterijsystemen, in plaats van zich te verdiepen in de batterijchemie. Er wordt gefocust op twee primaire toepassingen: elektrische voertuigen en stationaire energieopslag.

Enerzijds is er aandacht voor de batterijcellen die nodig zijn voor het ontwerpen en produceren van functionele, efficiënte en veilige batterijpakketten voor voertuigen of stationaire energieopslagsystemen. Anderzijds benadrukt de cursus het belang van het begrijpen van batterijgedrag, batterijbeheersystemen, thermisch beheer en het potentieel voor remanufactering en hergebruik van batterijen. Want de markt voor gebruikte autobatterijen groeit snel en het herconditioneren en toekomstbestendig maken van batterijen voor second-life toepassingen wordt alsmaar belangrijker.

Training Battery Systems

Tijdens de opleiding zijn een aantal bedrijfsbezoeken ingepland, waaronder een bezoek aan Watt4Ever. We demonstreren aan de deelnemers hoe we oude en gebruikte hoogspanningsbatterijen een tweede leven geven en omtoveren tot groene en duurzame energie-opslag en -beheersystemen. We bekijken aspecten zoals het inschatten van de staat van gezondheid en het potentieel tot hergebruik van een batterij.

Door te focussen op batterijsystemen, duurzaamheid en real-world toepassingen, rust het programma de deelnemers uit met de competenties die nodig zijn om de toekomst van energieopslag en mobiliteit aan te drijven.

  • Data: 18 januari tot 28 maart 2024
  • Organisatoren: In samenwerking met KU Leuven, Kulak Gent/Brugge & Agoria
  • Inhoud: Theoretische & praktische aspecten + industriële bezoeken bij Watt4Ever, EnergyVille, ABEE en Volvo Trucks
  • Doelpubliek: Afgestudeerden en professionals die hun kennis van verschillende aspecten van de batterijwaardeketen willen verdiepen (minimaal technisch bachelordiploma)
Battery Systems – download de brochure

 

Training Battery Systems